Tweedaagse training Verlies en Rouw

De term 'Verlies en rouw' is breder dan alleen rouw vanwege het verlies van een dierbare. Er kan ook rouw plaatsvinden vanwege het verlies van bijvoorbeeld gezondheid, toekomstperspectief, baan, huis, sociale omgeving, lichaamsdeel of identiteit. De training is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de nieuwste inzichten gecombineerd met vele jaren praktijkervaring.

We zullen op de twee trainingsdagen zelf vooral veel praktisch gaan oefenen. Er zal de eerste lesdag alleen uitleg gegeven worden over soorten rouw, rouwtaken, rouwproces, behoeften, strategieën en het bieden van hulp. De uitgebreide achtergrondinformatie, literatuur en wetenschappelijke inzichten lees je in de reader die je krijgt. Op de tweede lesdag kan nadere uitleg bij de reader gegeven worden aan de hand van vragen.

Je leert op de lesdagen oefeningen rond de thema's verlies, rouw, accepteren en loslaten die je kunt gebruiken binnen je werk. We maken gebruik van symbolische werkwijzen en verwerkingsrituelen, imaginatie en meditatie voor inzicht en verandering, gedichten en verhalen met betrekking tot rouwverwerking en bemoediging, pmt-oefeningen, muziek, beeldende technieken en overige oefeningen. We kijken samen met jou hoe de oefeningen indien nodig aangepast kunnen worden aan jouw werkwijze, jouw clënten en vooral aan jouzelf. Je gaat tevens oefenen met je professionele houding bij verlies.

Je ondergaat met name de eerste lesdag de oefeningen zelf om ook eigen ervaring op te doen en omdat sommige  oefeningen zich niet lenen om daarbij te doen alsof je een cliënt van jou bent. Je zult daardoor ook werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Om die reden moedigen we je niet aan om je samen met collega's in te schrijven. We hebben gemerkt dat het soms belemmerend kan werken als je binnen de training in een andere rol zit dan die van collega-op-het-werk.

Tussen de twee trainingsdagen in lees je de reader en literatuur over rouw en doe je boeiende huiswerkopdrachten. De tijdsbesteding hiervoor is ongeveer zestien uur.

Vaktherapeuten die aan eerdere trainingen hebben meegedaan, geven aan dat ze nu eerder zien wanneer rouw een rol speelt, meer handvatten hebben gekregen om met rouw om te gaan en nog regelmatig putten uit de vele oefeningen die gedaan zijn.

Doelgroep:

Professionals in de psychosociale en geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld coach, SPV, vaktherapeut, psycholoog, mindfulnesstrainer. Heb je twijfels of je tot de doelgroep behoort, neem dan gerust even contact op.

Data training:

In het najaar van 2019 worden de data voor 2020 vastgesteld. Je kunt je voorinschrijven om verzekerd te zijn van een plek. Ook wordt jouw stem meegewogen met betrekking tot de nieuwe data (zie de regeling voorinschrijving in de algemene voorwaarden). Je kunt je ook op de belangstellendenlijst laten plaatsen, dan krijg je vrijblijvend bericht als er nieuws is.

Locatie:

Eindhoven.

Kosten:

489,- euro inclusief btw. Indien je de kosten niet vergoed krijgt en moeite hebt met betalen, kun je gebruik maken van de Regeling gespreide betaling.

Accreditatie:

Alle voorgaande keren geaccrediteerd door de SRVB voor 32 studiepunten. Er zal opnieuw accreditatie aangevraagd worden. Andere accreditaties in overleg.

Opgave:

Inschrijfformulier

Docent:

Mijn naam is Hendry Siepe. Ik werk naast Centrum Zein bij de Fontys Hogescholen voor de opleiding Toegepaste Psychologie. Ik geef daar onder anderen als docent de training Verlies en Rouw aan studenten. Verder was ik betrokken bij Alpe d'huzes (jaarlijks evenement, fietsen voor kanker) als ondersteuner en psychosociaal begeleider. Ik heb een jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen binnen het werkveld onderwijs en onderzoek. Ik heb o.a. psychologie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en een opleiding tot integratieve coach en counseler gevolgd aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie te Amsterdam. Ik werk sinds 1990 samen met Iriah van Wijk, vaktherapeut en bewegingswetenschapper.