Tweedaagse training Geluksbeleving

In 2023 is er een online training geluksbeleving, zie de tab online educatie aan de linker kant. De contacten bestaan uit 3 zaterdagen videoconferencing en regelmatig contact via email en whatsapp.

De training Geluksbeleving richt zich op het verhogen van de geluksbeleving bij cliënten. Bij vrijwel alle cliënten die zich aanmelden voor therapie is de vermindering van het plezier en de tevredenheid in het leven één van de belangrijkste drijfveren om uiteindelijk gebruik te aan maken van therapie. De cliënt voelt zich niet prettig in het leven en hoopt van jou te horen te krijgen hoe hij of zij dat weer kan herstellen. Hoe kun jij er als therapeut aan bijdragen dat de ander zich langzamerhand meer gelukkig en tevreden gaat voelen en weer meer plezier gaat beleven in het alledaagse leven?

De inhoud van deze training is gebaseerd op zowel de nieuwste inzichten vanuit wetenschappelijk onderzoek, als ook op jarenlange praktijkervaring. Je krijgt handvatten aangereikt om de geluksbeleving van zowel jouw cliënten als die van jezelf bewust aan te sturen en te vergroten.

We zullen op de twee trainingsdagen zelf vooral veel praktisch gaan oefenen. De uitgebreide achtergrondinformatie, literatuur en wetenschappelijke inzichten lees je in de reader die je krijgt. Op de tweede lesdag wordt nadere uitleg bij de reader gegeven aan de hand van vragen.

Je leert op de lesdagen vele oefeningen rond het thema geluk die je kunt gebruiken binnen je werk. We maken gebruik van PMT-oefeningen, beeldende technieken, symbolische werkwijzen, imaginatie voor inzicht en verandering, en overige oefeningen. We kijken samen met jou hoe de oefeningen indien nodig aangepast kunnen worden aan jouw werkwijze, jouw cliënten en vooral aan jouzelf.

Je ondergaat de oefeningen deels zelf om ook eigen ervaring op te doen en omdat sommige  oefeningen zich niet lenen om daarbij te doen alsof je een cliënt van jou bent. Je zult daardoor ook werken aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Om die reden moedigen we je niet aan om je samen met collega's in te schrijven. We hebben gemerkt dat het vaak belemmerend kan werken als je in een andere rol zit dan die van collega-op-het-werk. Wil je toch graag samen met collega's meedoen, neem dan even contact op.

Tussen de twee trainingsdagen in lees je de reader en literatuur over geluk en geluksbeleving en doe je boeiende huiswerkopdrachten. De tijdsbesteding hiervoor is ongeveer zestien uur.

Vaktherapeuten die aan eerdere trainingen van Centrum Zein hebben meegedaan, geven aan dat ze meer handvatten hebben gekregen en nog regelmatig putten uit de vele oefeningen die gedaan zijn. Ook geven ze aan op persoonlijk vlak veel aan de training gehad te hebben.

Doelstelling:

Na afloop van de training heb je kennis van wetenschappelijke onderzoeken en inzichten met betrekking tot geluk en geluksgevoelens. Je kunt dit vertalen naar praktische handvatten, adviezen en oefeningen met als doel het bewust aansturen en vergroten van de geluksbeleving bij je cliënten. Je hebt een ruim arsenaal aan oefenvormen leren kennen die je op verantwoorde wijze in kunt zetten binnen jouw therapeutische praktijk.

Doelgroep:

Professionals in de psychosociale en geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld coach, SPV, vaktherapeut, psycholoog, mindfulnesstrainer. Heb je twijfels of je tot de doelgroep behoort, neem dan gerust even contact op.

Data training:

Live training: twee zaterdagen van 10.00 tot 18.00 uur. Data in 2024 of later nog niet bekend. In 2023 is er een online training, zie de tab online educatie aan de linker kant.

Accreditatie:

Register Vaktherapie; de vorige keer 30 punten. Andere accreditaties in overleg.

Locatie:

Almere

Kosten:

589,- euro. Indien je de kosten niet vergoed krijgt en moeite hebt met betalen, kun je gebruik maken van de Regeling gespreide betaling.

Aantal deelnemers: 

12

Opgave:

Inschrijfformulier

Docenten:

Hendry Siepe werkt als psycholoog voor Centrum Zein en bij de Fontys Hogescholen voor de opleiding Toegepaste Psychologie. De Fontys afdeling HRM en Psychologie heeft geluk als speerpunt van beleid en onderzoek. De Fontys biedt verder Masterclasses Werkgeluk en de Opleiding Werkgelukdeskundige aan (het vergroten van de geluksbeleving op de werkvloer in een gezondere organisatie). Er zijn films gemaakt, er zijn lezingen en de Fontys particpeert in diverse projecten, waaronder de jaarlijkse geluksroute in Eindhoven.

Hendry heeft een jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen binnen het werkveld onderwijs en onderzoek. Hendry heeft o.a. psychologie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en een opleiding tot integratieve coach en counseler gevolgd aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie te Amsterdam. Hendry werkt sinds 1990 samen met Iriah van Wijk, vaktherapeut en bewegingswetenschapper.