Training Verbeeldende Werkwijzen

Een groot deel van wat we weten is opgeslagen als beelden in onze hersenen en via beelden worden herinneringen weer terug gehaald. We leren makkelijker via beelden (we gebruiken bijvoorbeeld ‘voor-beelden’) en nieuwe ideeën komen vaak tot stand via beelden. Beelden staan bovendien dicht bij onze gevoelswereld en kunnen ons raken.

Verbeelding is het maken van een voorstelling in je hoofd en is een essentieel onderdeel van het leerproces. Jouw verbeelding heeft invloed op je gevoel, denken en handelen en stelt je in staat pijn uit het verleden te transformeren en tot een kracht te maken, oude patronen te veranderen, nieuwe wegen in te slaan en anders met situaties om te gaan.

We gaan veel praktisch oefenen. Je ondergaat de oefeningen zelf om ook eigen ervaring op te doen. Hoewel deze training zich richt op het hanteren van verbeelding in de werksituatie, blijkt uit de praktijk dat bijna alle deelnemers ook stappen zetten in hun persoonlijke ontwikkeling.

De training Verbeeldende Werkwijzen heeft per dag een afzonderlijk thema: Toekomst, Heden en Verleden. Je maakt je kennis met diverse technieken en werkwijzen en worden de achterliggende theorieën uitgelegd. Je ervaart wat de kracht van verbeelding is en hoe je het voor jezelf en voor jouw cliënten kunt gebruiken. De trainingsdagen verschillen in het feit dat de aandacht bij het inzetten van de verbeelding met name wordt gericht op respectievelijk de toekomst, het heden of het verleden. Ook wordt er per trainginsdag met andere technieken gewerkt, opdat je breed kennis kunt maken met het werken met verbeelding.

De oefeningen zijn zo opgezet, dat ze inzetbaar zijn op vele gebieden en je kunt ze zowel gebruiken voor jezelf als voor je werk met je cliënten.

Trainingsdag Toekomst:

Je gaat ervaren hoe je verbeelding onder anderen in kunt zetten om te leren omgaan met psychische klachten (bijvoorbeeld omgaan met belemmeringen of met angst voor de toekomst), om bewegingen en handelingen te trainen (bijvoorbeeld binnen sport), om creativiteit te vergroten (bijvoorbeeld meer mogelijkheden zien dan jij of je cliënt tot nu toe zag, nieuwe wegen ontdekken) en om je meer kans van slagen te geven (bijvoorbeeld als jij een presentatie moet houden of als jouw verlegen cliënt toch naar een feestje wil gaan). Ook leer je hoe jij of je cliënt dat wat er geleerd is, beter kan laten beklijven.

Trainingsdag Heden:

Je gaat ervaren hoe je verbeelding onder anderen in kunt zetten om makkelijker om te gaan met situaties in het hier en nu (bijvoorbeeld een meer accepterende houding in plaats van onnodig vechten) en om gericht te onderzoeken wat zich aandient in je lichaam (wat voor betekenis hebben pijntjes of gevoelens voor jou op dit moment). Ook oefen je met het gebruik van verbeelding bij bijvoorbeeld ziekte of om jezelf steviger en zekerder te voelen. Daarnaast zal je een aantal oefeningen leren om je verbeeldingskracht en focus te versterken.

Trainingsdag Verleden:

Je gaat ervaren hoe je situaties uit het recente of verre verleden kunt recreëren door middel van verbeelding, hoe je de impact en de pijn van situaties uit het verleden kunt verminderen en hoe je jezelf alsnog kunt geven wat je vroeger als kind gemist hebt. Je leert hoe je zo goed mogelijk kunt werken met verbeelding en hoe je dit zo concreet en effectief mogelijk kunt maken. Daarbij maak je tevens kennis met verschillende technieken om met situaties uit het verleden om te gaan.

Doelgroep:

Iedereen die gebruik wil gaan maken van de mogelijkheden en de kracht van verbeelding binnen een professionele setting. En iedereen die al met verbeelding werkt en die zijn kennis en mogelijkheden uit wil breiden. Door de praktische insteek is de training ook zeer interessant voor degenen die er voor privé gebruik kennis mee willen maken.

Doelstelling:

Kennismaken met diverse technieken en het uitbreiden van je arsenaal aan mogelijkheden. Meer kennis verkrijgen van de theorie omtrent verbeelding.

Werkwijze:

Er zal uitleg gegeven worden over de achterliggende processen en principes met betrekking tot verbeelding in het algemeen en met betrekking tot het beroepsmatig werken met verbeelding in het bijzonder. Ook zullen er diverse oefeningen aangeboden worden waarin je zelf kunt ervaren hoe verbeelding invloed heeft op je gedachten, gevoelens en handelingen en hoe je deze oefeningen in kunt zetten binnen je werk en in je privéleven.

Accreditatie:

De afgelopen training was door de SRVB geaccrediteerd voor 24 punten. Er zal opnieuw accreditatie aangevraagd worden. Andere accreditaties in overleg.

Data en tijden:

Op zaterdagen van 9.30 tot 18.00 uur.
De startdatum wordt nog bepaald aan de hand van het aantal belangstellenden. Je kunt je alvast voorinschrijven, dan ben je verzekerd van een plek en kun je een stem laten horen met betrekking tot de nieuwe data. Ook krijg je dan vrijblijvend bericht als er plek vrij komt in de eerdere training. Meer informatie over de regeling voorinschrijving (bovenaan).

Locatie:

Amersfoort nabij het station.

Kosten:

789,- euro. Indien je de kosten niet vergoed krijgt en moeite hebt met betalen, kun je gebruik maken van de Regeling gespreide betaling

Inlichtingen:

Tel 040-2481864
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Opgave:

Inschrijfformulier