Opleiding Inzichtgevende Ontspanningstherapie en Imaginatie

De Basisopleiding Inzichtgevende Ontspanningstherapie en Imaginatie binnen de GGZ is zowel voor beginnende als voor meer ervaren ontspanningstherapeuten geschikt.

  • Wil je meer kunnen bieden aan je cliënten dan alleen de standaard ontspanningsoefeningen?
  • Wil je inzichtgevend en verdiepend werken met ontspanningstherapie en imaginatie (verbeeldingskracht)?
  • Heb je nog weinig of geen ervaring en wil je handvatten krijgen voor een juist gebruik van ontspanningstherapie en wil je dit verder uitbouwen?
  • Heb je wel veel ervaring in het geven van ontspanningsoefeningen, maar wil je je horizon verbreden?
  • Wil je meer weten over hoe je lichaamsbewustwordingsoefeningen in kunt zetten?
  • Wil je je bestaande arsenaal aan lichaamsbewustwordingsoefeningen uitbreiden?
  • Of wil je weten wat je nog meer kunt doen met de oefeningen die je kent?


We bieden een opleiding aan waarbij zowel aandacht wordt besteed aan de theorie als aan de praktijk van ontspanningstherapie en imaginatie. Je doet eigen ervaring op en je leert op verantwoorde wijze werken met ontspanningstherapie en imaginatie.

We ondersteunen daarnaast je eigen persoonlijke ontwikkeling. Deelnemers zetten vaak belangrijke stappen in hun eigen leven. Op de lesdagen onderga je de oefeningen zelf en kun je rust vinden en genieten van wat we bieden. We zorgen voor een veilige plek waar je mag zijn zoals je bent. Tijdens de oefendagen en middels thuis-opdrachten ga je zelf aan de slag. Je doet hiervan verslag en maakt opnames. Je krijgt hier schriftelijke supervisie over.

Aan de orde komen onder anderen: diverse ontspanningstechnieken, geleide fantasie, suggestie, autosuggestie, symbolische werkwijzen binnen ontspanning, lichaamsbewustwordingsoefeningen, meditatieoefeningen, concentratieoefeningen en oefeningen die je als thuisopdracht kunt geven. Je leert je af te stemmen op dat wat er nodig is voor je cliënten. Je leert de principes achter de oefeningen, waardoor je weet hoe je ze aan kunt passen aan dat wat er op dit moment nodig is voor je cliënt.

Doelgroep:

Professionals in de psychosociale en geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld coach, SPV, vaktherapeut, psycholoog, mindfulnesstrainer. De opleiding geldt als bijscholing op post-HBO niveau en is geen zelfstandige opleiding. Er is voorkennis vereist op psychosociaal en lichamelijk vlak. Afhankelijk van de vooropleiding kunnen extra opdrachten gegeven worden. Heb je twijfels of je tot de doelgroep behoort, neem dan gerust even contact op.

Doelstelling:

Het leren toepassen van lichaamsbewustwordings- en ontspanningsoefeningen binnen het eigen vakgebied bij cliënten met psychische problemen evenals het gebruik van imaginatie, gericht op de problemen van de cliënt. Na afloop van de opleiding ken je diverse lichaamsgerichte methoden met betrekking tot lichaamsbewustwording, ontspanning en imaginatie en kun je deze op verantwoorde wijze toepassen in de praktijk, zowel op steunende als inzichtgevende wijze. Je durft te vertrouwen op zowel je kennis en kunde als je invoelend vermogen. Je hebt je ook op persoonlijk vlak ontwikkeld.

Inhoud:

  • theorievorming met betrekking tot lichaamsbewustwording, ontspanning, imaginatie, geleide fantasie, suggestie, autosuggestie, symbolische werkwijzen binnen ontspanning, meditatieoefeningen en concentratieoefeningen.
  • oefeningen op het gebied van lichaamsbewustwording, ontspanning, imaginatie, geleide fantasie, suggestie, autosuggestie, symbolische werkwijzen binnen ontspanning, meditatieoefeningen en concentratieoefeningen.
  • oefendagen
  • schriftelijke supervisie.

Werkwijze:

De lesdagen worden gehouden op 6 zaterdagen. Het opdoen van eigen ervaringen met ontspanningstherapie en imaginatie is even belangrijk als het leren toepassen van het geleerde bij cliënten. Je leert verdieping aan te brengen door middel van je instructies en je leert je imaginatie aan te passen aan het thema dat speelt bij de cliënt of de groep waarmee je werkt. Verder vindt er een verdieping van de opgedane kennis plaats aan de hand van vragen en ervaringen uit ieders eigen werksituatie.

Tussen elke bijeenkomst vindt er een oefendagdeel van 4 uur plaats, dus in totaal 5 oefendagdelen. De oefengroepen zijn 4-5 deelnemers groot.

Het huiswerk bestaat uit het zelf oefenen om voldoende eigen ervaring op te doen en het oefenen op bekenden en cliënten. Je krijgt online schriftelijke supervisie over het huiswerk en over een ontspanningstherapie met imaginatie die je met een cliënt of groep hebt gedaan. De tijdsinvestering is gemiddeld een halve dag per week.

Accreditatie:

De vorige opleidingen zijn geaccrediteerd door het register vaktherapie voor 75 studiepunten (het maximale aantal). Andere accreditaties in overleg.

Data en tijden:

De opleiding vindt plaats op 6 zaterdagen van 10.00 tot 17.15 uur verspreid over het jaar.
De eerstvolgende opleiding start in 2025. Je kan je voorintekenen om verzekerd te zijn van een plek, zie de regeling voorinschrijving in de Algemene voorwaarden. Je kan je ook vrijblijvend aanmelden als belangstellende, dan krijg je bericht als er nieuws is. Elke twee jaar vindt er een opleiding plaats. Indien je eerder aan de slag wilt, kun je overwegen om mee te doen met de opleiding ademtherapie, waar ook deels ontspanningstherapie wordt gegeven.

De oefendagen worden in de betreffende oefengroepen gezamenlijk afgesproken.
Voor het verkrijgen van een certificaat mag je maximaal 1 keer missen.

Locatie:

Almere

Kosten:

Kosten: 1590,- euro. Indien je de kosten niet vergoed krijgt en moeite hebt met betalen, kun je gebruik maken van de Regeling gespreide betaling.

Inlichtingen en opgave:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Opgave:

Inschrijfformulier

Reacties van deelnemers:

"Voor mij was de opleiding heel waardevol en ik voelde me thuis en gezien. Elke keer stapte ik blij in mijn auto om er weer voor te gaan". J.K.
"De opleiding was een stevige steun in mijn rug. Ik heb er veel van geleerd, zowel binnen mijn werk als persoonlijk". B. de K.
"Fijn om vanuit het oefenen en het zelf ervaren te kunnen leren" D.K.
"De docenten zijn heel vakkundig, steunend, accepterend en integer. De feedback op het huiswerk was zeer waardevol, ik heb er veel aan gehad. Het was een fijn jaar!"