Blogs

Gelukkiger leven: jij hebt de macht

We zeggen vaak over een ander: “Je kwetst me”, “Je maakt me ongelukkig”, “Je maakt me boos”. Of “Je maakt me blij”. Daarmee leggen we de macht over onszelf bij een ander. Maar heeft die ander die macht wel?

We zeggen vaak over een ander: “Je kwetst me”, “Je maakt me ongelukkig”, “Je maakt me boos”. Of “Je maakt me blij”. Daarmee leggen we de macht over onszelf bij een ander. Maar heeft die ander die macht wel?

Voorbeeld

Els is bijna tachtig en ik ga bij haar op bezoek. Ze zit treurig ineengedoken uit het raam te staren: ”De regen maakt me zo triest. Het miezert al een tijd en het lijkt maar niet op te willen houden”. Ik denk even na. “De grond is droog. Ik heb een paar dagen geleden snijbiet voor je in mijn tuin gezaaid. Dankzij deze motregen kunnen de zaden goed kiemen en heb je als het meezit over een paar weken snijbiet op je bord”. Haar gezicht klaart op. Snijbiet kent ze nog van toen ze zelf een tuin had. Het is haar lievelingsgroente. “Dan ben ik blij dat het regent”, zegt ze beslist en recht haar rug.

Wie heeft de macht

De regen heeft niet de macht om Els triest te maken. De regen heeft evenmin de macht om haar blij te maken. Vaak schrijven we onbewust die macht wel aan een ander of aan de omstandigheden toe. De ander irriteert je, je werk maakt je gestrest. Daarmee geven we de macht over ons welbevinden aan iets of iemand buiten ons en voelen we ons machteloos. We voelen ons afhankelijk van de omstandigheden, afhankelijk van het weer, afhankelijk van de goedkeuring van anderen. De onprettige gevoelens overkomen ons. Een dergelijke kijk op de situatie maakt ons niet echt gelukkig.
Maar net zo min als de regen de macht heeft Els triest te maken, net zo min kunnen dingen buiten jou je stemming bepalen. Alleen jij bepaalt hoe je je voelt. Het is jouw blik op de wereld die invloed heeft op je stemming. Dat wat je denkt, bepaalt hoe je je voelt. Door naar je gedachten te kijken en te beseffen dat jij zelf de bepalende factor bent en niet de ander en niet de omstandigheden, neem je de regie in eigen hand.

Dat betekent niet dat je je nooit meer gekwetst kunt voelen of ongelukkig. Als je boos bent of verdrietig, wees dan van harte boos of verdrietig en kijk er naar. Het besef dat het niet de ander is die de macht heeft over jou en jouw gevoelens, maakt dat je naar jezelf en naar je eigen pijn kunt kijken. Schijnbaar is er iets in jou dat geraakt is. Het is boeiend om te onderzoeken wat dat is. Op deze manier neem je het heft in eigen hand. Jij bent de eigenaar van je eigen gevoelens.

Vervolg voorbeeld

Na drie weken kom ik weer bij Els. Ik heb de eerste snijbiet van dit jaar bij me. Ze kijkt verlekkert naar het groen. “Ik was de afgelopen weken blij als de zon scheen, want weet je, ik kan zo genieten van de zon. Maar het was ook oké als het regende, want dan wist ik zeker dat de snijbiet niet zou verdrogen”. Ik knik en geniet van Els’ tevreden blik.

Zelf doen

  • Ga de komende week eens voor jezelf na wanneer je de macht over jouw gevoelens en over jouw welbevinden bij de ander of bij de omstandigheden legt. Wanneer denk je: “Hij / zij / het maakt me verdrietig / boos / gestrest / blij / …”. Neem je voor de regie deze week in eigen hand te nemen en jezelf verantwoordelijk te maken voor hoe jij je voelt, voor zowel de fijne als de minder fijne gevoelens. Sta open voor al je gevoelens en onderzoek ze.
  • Plak de tekstplaatjes van deze blog op je spiegel, in de wc of op je prikbord. Je kunt de vergrote versies van de plaatjes eenvoudig downloaden: klik op het tekstplaatje, klik vervolgens met je linker muisknop op de vergrote versie, sla het op, print het uit en plak het op.


Niets en niemand heeft de macht over hoe jij je voelt, alleen jij bent de eigenaar van je eigen gevoelens. Door jezelf verantwoordelijk te maken voor hoe jij je voelt, kun je op weg gaan naar een rijker leven.


Als je Centrum Zein liked op facebook, wordt je automatisch op de hoogte gehouden van nieuwe blogs: www.facebook.com/CentrumZein