Blogs

In contact zijn met jezelf

In contact met jezelf kun je keuzes maken die bij jou passen.

Luisteren naar jezelf

Het is niet altijd gemakkelijk om te luisteren naar jezelf. Je krijgt als kind al normen en waarden mee. Je leert hoe het hoort en hoe je je moet gedragen. Je moet een lief meisje zijn en je mag als jongetje niet huilen. Op school moet je braaf je best doen en je moet een goede prestatie leveren. In groepen moet je extrovert zijn. Soms komt een norm overeen met je innerlijke behoefte, soms ook niet. Je bent soms zo druk bezig te voldoen aan de normen, dat je vergeet naar jezelf te luisteren, naar wie je werkelijk bent en naar wat goed is voor jou.
Niet alles wat je aangeleerd krijgt, is verkeerd. De maatschappij wil dat je stopt voor een rood stoplicht. Dat is wel een handige afspraak. Maar als je een stoer meisje bent of een gevoelig jongetje, dan kun je in de knoop komen met de heersende opvattingen.
Luisteren naar jezelf houdt in dat je contact maakt met jezelf. Dat je kijkt naar je gevoelens, je gedachten en luistert je lichaam en naar je behoeften. In contact met jezelf kun je keuzes maken die bij jou passen.

Een voorbeeld

Jeanne is 30 en chronisch ziek. Ze doet haar best om ook haar zegje te doen op een feestje, maar na een half uur is ze daar zo moe van, dat de rest van de tijd alles langs haar heen gaat. Ze besluit niet meer naar feestjes te gaan. Ze heeft de energie niet meer om zich aan te passen aan de verwachtingen die ze verwacht van anderen.

Jeanne is inmiddels 40 en besluit toch weer deel te gaan nemen aan het sociale leven. In plaats van gelijk weer op haar tenen te lopen, maakt ze eerst contact met zichzelf en haar behoeften. Ze komt tot het besef dat het belangrijk is zichzelf ruimte te geven. Ze hoeft zich niet meer anders voor te doen dan ze is. Ze luistert tijdens een groepsbijeenkomst goed naar haar lichaam en stemt zich af op haar beperkte energieniveau. Ze zit er ontspannen en open bij, ze hoeft niets meer van zichzelf, ze mag volledig zijn wie ze is. Ze merkt dat ze daardoor de gesprekken juist beter kan volgen en ze is niet meer doodmoe na een bijeenkomst. Dan krijgt ze te horen (waargebeurd): “Het is niet erg als je soms stil bent, er is contact. Oogcontact met jou komt binnen. Het is diep, van mens tot mens, van hart tot hart en meer is er feitelijk niet nodig.” Ze weet dat ze op de goede weg is.

Zelf doen

Zelfobservatie:

  • Ga vandaag na of de dingen die je doet, goed voelen voor jou. Luister naar jezelf. Is dit wat je wilt? Ga na wat je gedachten zijn, hoe je je voelt en wat je lichaam je te vertellen heeft. Is je lichaam moe? Misschien is het handig om vandaag minder hooi op je vork te nemen. Voel je spanning in je lichaam? Misschien is het tijd om niet voortdurend door te blijven gaan, maar even pauze te nemen of iets ontspannends of leuks te gaan doen. Stel je hoge eisen aan jezelf? Misschien kun je je normen wat laten vieren en mag het vandaag een beetje minder zijn.
  • Passen de keuzes die je vandaag maakt, bij jou? Maak je keuzes uit gewoonte, vanuit een norm of vanuit je behoefte? Hoe voelt het voor jou als je even stil blijft staan bij je keuzes voor je tot een definitief besluit komt of tot actie overgaat?

 

In contact met jezelf kun je keuzes maken die bij jou passen

Als je Centrum Zein liked op facebook, wordt je automatisch op de hoogte gehouden van nieuwe blogs: www.facebook.com/CentrumZein