Blogs

Onthaasten: alles op zijn tijd

Lees informatie en tips over onthaasten onderweg.

Verhaal

Ik stap in mijn auto en hoop dat alle stoplichten vandaag op groen staan. Ik ben te laat de deur uit gegaan. Maar nee, net voor mijn neus springt het eerste stoplicht al op rood. Ik ga met mijn aandacht naar mijn lichaam. Ik merk dat ik gejaagd ben……

Wat levert jagen op

Als ik ga jagen zal ik in het beste geval misschien zeven minuten te laat zijn, in plaats van negen minuten. Men zal deze twee minuten verschil niet merken, maar wel dat ik heel gestrest binnen kom. Het is voor mij niet fijn, maar ook voor de ander niet. Als ik gestrest ben, sta ik minder open voor de ander. Ik ben (deels) met mijn aandacht bij mijn eigen gestreste wereld. Mijn energieniveau is bovendien lager, de stress doet mijn gezondheid geen goed en haasten in het verkeer levert ook nog meer gevaar op. Eigenlijk is het dus alleen maar nadelig om te jakkeren. Toch hebben we de neiging te gaan jagen als we te laat dreigen te komen. Meestal komen we daardoor niet eerder op onze bestemming en als we al eerder aan komen, zal het verschil erg klein zijn. De voordelen zijn dus vrijwel nihil.

Vervolg verhaal

Nu ik toch moet wachten voor het rode stoplicht, heb ik ruim de tijd om alle spanning los te laten. Ik besluit me de rest van de rit niet meer druk te maken over het feit dat ik te laat kom. Ik accepteer dat ik weleens fouten maak en het feit dat ik te laat van huis ben gegaan is er eentje. Daar valt nu niets meer aan te veranderen. Ik kom te laat, het is zoals het is. Ik zet de cd-speler aan en zing vol overgave mee. Ik geniet van de reis. Vrolijk kom ik op mijn bestemming aan.

Zelf doen

  • Neem je voor om de eerstvolgende keer dat je te laat dreigt te komen, kalm te blijven. Als je bij een stoplicht of in de file moet wachten, ga dan eens met je aandacht naar je lichaam. Merk je ergens spanning op? Laat de spanning los, besef dat het je niet dient om gespannen te zijn en dat het feitelijk niets oplevert. Accepteer dat je te laat komt. Wees met je aandacht in het hier en nu en niet in de toekomst.

    Is het je eigen schuld dat je te laat komt? Accepteer dan ook dat. Je kunt er nu niets meer aan veranderen. Je kunt je hooguit voornemen het een volgende keer anders te doen. Voor dit moment heb je daar niets aan. Wees niet boos op jezelf. Accepteer dat je niet onfeilbaar bent.
  • Als je nog wat langer voor het stoplicht moet wachten of in de file staat, ga dan eens voor jezelf na, waarom je je eigenlijk haast, terwijl je beseft dat het niets oplevert. Wil je de ander duidelijk maken dat je toch echt je best doet? Is het een gewoonte? Voel je je schuldig en poog je het goed te maken door je in de stress te werken? Is er een andere reden?

 


Als je Centrum Zein liked op facebook, wordt je automatisch op de hoogte gehouden van nieuwe blogs: www.facebook.com/CentrumZein