Opleiding Ademtherapie

Wil je meer weten over de ademhaling, ademhalingsproblemen en ademoefeningen? Wil je weten wat je kunt doen bij hyperventilatieklachten of ademklachten en hoe je iemand hiermee kunt helpen? Wil je verkeerde gewoontepatronen van de ademhaling leren herkennen en wil je weten wat de gevolgen er van kunnen zijn? Of wil je weten wat je kunt doen als ademproblemen mede angststoornissen in stand houden?

In de opleiding leer je zowel de theorie als de praktijk met betrekking tot ademhalingsklachten, verkeerde gewoontepatronen van de ademhaling, ademoefeningen, wisselwerking met het psychisch welzijn en in stand houdende factoren van verkeerde adempatronen. Je doet eigen ervaring op en je leert op verantwoorde wijze werken met ademoefeningen bij cliënten. Daarnaast wordt in de opleiding aandacht besteed aan enkele inzichtgevende ontspanningstherapie oefeningen.

We ondersteunen je eigen persoonlijke ontwikkeling, zodat je ook stappen kunt zetten in je eigen leven. We zorgen voor een veilige plek waar je mag zijn zoals je bent. Tijdens de oefendagen en middels thuis-opdrachten kun je oefenen met het geleerde. Je krijgt hier persoonlijke schriftelijke supervisie over.

Doelgroep:

Professionals binnen de psychosociale en (geestelijke) gezondheidszorg, bijvoorbeeld coach, SPV, vaktherapeut, psycholoog, yogaleraar, haptotherapeut, mindfulnesstrainer. De opleiding geldt als bijscholing op post-HBO niveau en is geen zelfstandige opleiding. Er is voorkennis vereist op psychosociaal en lichamelijk vlak. Afhankelijk van de vooropleiding kunnen extra opdrachten gegeven worden. Heb je twijfels of je tot de doelgroep behoort, neem dan gerust even contact op.

Doelstelling:

Het leren toepassen van lichaamsbewustwordings- en ademoefeningen bij cliënten binnen het eigen vakgebied. Na afloop van de opleiding ken je diverse lichaamsgerichte methoden met betrekking tot lichaamsbewustwording, adembewustwording en ademhalingstraining en kun je deze toepassen in de praktijk. Je kunt problemen als gevolg van een verkeerd adempatroon herkennen en behandelen.

Inhoud:

  • theorievorming met betrekking tot ademhaling, ontspanning en lichaamsbewustwording, waarbij zowel de fysieke, psychologische, emotionele als sociale aspecten aan de orde komen.
  • oefeningen op het gebied van lichaamsbewustwording, adembewustwording en ontspanning.
  • diverse ademoefeningen en -technieken
  • handgrepen
  • oefendagen
  • schriftelijke supervisie

Werkwijze:

De lesdagen worden opgedeeld in 2 blokken. In het eerste blok van 2 zaterdagen staat het opdoen van eigen ervaringen met adembewustwordings- en ademoefeningen centraal. Ook leer je instructies en handgrepen op elkaar toe te passen. Het tweede blok bestaat uit 4 zaterdagen en richt zich specifiek op het werken met cliënten. Ook vindt er een verdieping van de opgedane kennis plaats aan de hand van vragen en ervaringen uit de eigen praktijk.

Tussen elke lesdag in is er een oefendagdeel van vier uur in kleinere groepen. Er zijn dus vijf oefendagdelen.

Het huiswerk bestaat uit het zelf oefenen om voldoende eigen ervaring op te doen en het oefenen op bekenden en cliënten. Je krijgt schriftelijke supervisie over het huiswerk en over een ademtherapie die je met een cliënt hebt gedaan. De tijdsinvestering is gemiddeld een kwartiertje per dag.

Accreditatie

De opleiding is geaccrediteerd voor de maximale 75 studiepunten door het Register Vaktherapie. Op verzoek kan ook accreditatie aangevraagd worden voor de VVH (60 punten) en de FAGT. Andere accreditaties in overleg.

Data en tijden:

De opleiding vindt plaats op 6 zaterdagen van 10.00 tot 17.15 uur en op 5 oefendagdelen van 4 uur. De opleidingsdagen zijn op 27 januari, 2 maart, 13 april, 25 mei, 15 juni en 14 september 2024. De oefendagen worden in onderling overleg in kleine groepjes bepaald.

Voor het verkrijgen van een certificaat mag je maximaal 1 keer missen.

Locatie:

Almere

Kosten:

Kosten: 1590,- euro.  Indien je de kosten niet vergoed krijgt en moeite hebt met betalen, kun je gebruik maken van de Regeling gespreide betaling.

Aantal deelnemers: 

10

Docenten:

Hendry Siepe, psycholoog en Iriah van Wijk, vaktherapeut, yogaleraar en ademtherapeut. Iriah heeft naast haar werk voor Centrum Zein vele jaren binnen een GGZ-instelling ademtherapie en inzichtgevende ontspanningstherapie gegeven.

Inlichtingen:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Opgave:

Inschrijfformulier

Meer informatie:

Meer informatie over ademtherapie is te lezen in de 3 artikelen: